47 παιδιά και 9 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο βρέθηκαν στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του προγράμματος Youth4Love2 στο Σοφικό Κορινθίας, από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου, για να συζητήσουν για την ενδοσχολική βία, τα στερεότυπα, τη σημασία των ορίων και πολλά άλλα! Τα παιδιά, τα οποία ήδη είχαν ασχοληθεί στα σχολεία τους με τη μελέτη του φαινομένου της βίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία για πέντε μέρες, από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου, να γνωριστούν από κοντά, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, να διασκεδάσουν και να βάλουν τις βάσεις για να γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής για ένα σχολείο χωρίς βία. Έτσι με πολλή όρεξη και ενέργεια και αφού έσπασαν τον πάγο μεταξύ τους, ξεκίνησαν να χτίζουν τις ομάδες, με το πρώτο εργαστήριο να έχει να κάνει με τη σεξουαλική παρενόχληση, την κακοποίηση και τη δημιουργία των ασφαλών ορίων. Αυτό ήταν κάτι που ενδιέφερε ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό και πυροδότησε την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων.

καλοκαιρινή κατασκήνωσησγ

Στη συνέχεια, αφού εξοικειώθηκαν με εργαλεία και τεχνικές χαρτογράφησης, συζήτησαν για το πώς αισθάνονται πάνω σε θέματα που αφορούν τις ταυτότητες φύλου, τα στερεότυπα και τη βία με βάση το φύλο. Ακόμα, προσέγγισαν το θέμα της ταυτότητας μέσα από διαφορετικές πτυχές, ώστε να κατανοήσουν πώς τελικά δημιουργούνται οι κοινωνικές ταυτότητες και από τι επηρεάζονται είτε θετικά είτε αρνητικά. Την τέταρτη μέρα, τα παιδιά έκαναν εργαστήρια πάνω σε θέματα επικοινωνίας, δημιουργίας εκστρατειών και άσκησης θεσμικής πίεσης ενώ την τελευταία μέρα έκαναν αξιολόγηση των δραστηριοτήτων όλων των ημερών, κάτι στο οποίο συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

παιδιά εκπαιδεύονται

Συνολικά, τα παιδιά συμμετείχαν σε 13 εκπαιδευτικά εργαστήρια, που είχαν σαν στόχο την καλλιέργεια της ομαδικότητας και της συνεργασίας, την εξοικείωση με τις διαφορετικές πτυχές της ενδοσχολικής βίας, καθώς και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, όσον αφορά την ηγεσία, την επικοινωνία και την άσκηση θεσμικής πίεσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, πραγματικά κατανόησαν τη δύναμη που έχουν να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν μέσα από τις διαφορετικές συμπεριφορές τους το περιβάλλον τους, ενώ απέκτησαν τις γνώσεις και τα μέσα για να γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής για ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό σχολείο!